Unul dintre studiile realizate la Universitatea Oregon, SUA, a implicat instalarea de senzori cu infraroşii pe tavanul locuinţelor, un sistem ce permitea urmărirea mişcărilor pe coridoare.
Cu ajutorul acestei metode de monitorizare, cercetătorii au putut observa o corelaţie între apariţia unor schimbări subtile ale mersului locatarilor vârstnici şi instalarea deficitului cognitiv minor.
Studiul a implicat 93 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani şi care locuiau singure.Dintre acestea, 54 nu prezentau niciun deficit cognitiv, 31 aveau deficit cognitiv minor neasociat cu memoria, iar 8 – deficit cognitiv minor asociat cu memoria.
Subiecţii au luat parte la teste de memorie şi logică, iar ritmul în care se deplasau prin locuinţă le-a fost monitorizat timp de trei ani, cu ajutorul senzorilor cu infraroşii. Ulterior, particpanţii au fost împărţiţi în trei grupuri, în funcţie de viteza cu care mergeau în mod obişnuit: lenţi, moderaţi şi rapizi.
Cercetătorii au constatat că persoanele care aveau deficit cognitiv minor neasociat cu memoria aveau o tendinţă de 9 ori mai puternică de a fi „lenţi”, mai degrabă decât rapizi sau moderaţi, iar amploarea variaţiilor în ritmul mersului era, de asemenea, corelată cu existenţa deficitului cognitiv.
Cercetătorii admit că sunt necesare studii mai ample pentru a fi siguri că viteza mersului este un bun indicator al apariţiei demenţei. Dar, dacă acestă corelaţie se dovedeşte valabilă, monitorizarea vitezei de mers poate fi foarte utilă, deoarece va permite medicilor şi familiei să detecteze schimbările timpurii care anunţă instalarea unor tulburări mai grave. Astfel, vor putea fi luate din timp măsurile necesare pentru asigurarea unei vieţi confortabile pentru cei suferinzi şi vor putea fi instituite devreme tratamente care să încetinească progresul maladiei şi să amelioreze simptomele.
Sursa: Mail Online